Donald Hillebregt 2e plaats NK OD

472

Afgelopen zondag, 4 juni 2017, was de triathlon van Amsterdam Nieuw-West toneel van het Nederlands Kampioenschap triathlon over de Olympische afstand. Dat wil zeggen 1500 meter zwemmen in de Sloterplas, 40 km fietsen op en rond de President Allendelaan en afsluitend 10 km lopen in het Sloterpark.

Namens Davilex stonden aan de start: Davy Heijsteeg, Niek Heldoorn, Bram Koppenaal, Donald Hillebregt en Frank Heestermans. In dezelfde startserie stond Stefan Timmermans aan de start die , net als Davy, debuteerde op het NK OD maar die niet in de Eredivisie selectie stond opgesteld.

Er stond een behoorlijke aflandige wind wat  mindere zwemmers veel moeilijkheden opleverde. De watertemperatuur was 22,5 graad Celcius en dus moest er zonder wetsuit gezwommen worden. Hierdoor werden de verschillen op het zwemonderdeel groter dan normaliter het geval was. Donald Hillebregt kon hier optimaal van profiteren en kwam als 2e zwemmer uit het water en vertrok met een kopgroep van 5, met oa Menno Koolhaas, Tim Hemel en Marko Akershoek aan het fietsonderdeel.

In de groep van ca. 12 atleten, op zo’n 10 seconden achter de 5 koplopers, zat alleen Stefan Timmermans. Weer vlak daarachter kwamen Bram, Niek, Davy gezamenlijk op weer zo’n 20 seconden. Frank zat aan de staart van deze groep en moest alle zeilen bij gaan zetten om op de fiets te kunnen aansluiten.

 

 

 

 

 

 

Tijdens het fietsen werd de kopgroep van 5 teruggehaald door de achtervolgende groep waar op ongeveer 1 minuut de groep met maar liefst 4 Davilex atleten (Stefan, Niek, Bram, Davy). Frank had helaas de aansluiting net gemist en zag dat zijn kansen om opnieuw op het podium te komen op het NK in rook opging.

Donald kon goed mee in de kop van het lopen, maar op Tim Hemel en de uiteindelijke winnaar Jorik van Egdom stond geen maat. Als ‘best from the rest’ finishte Donald als 2e Nederlander en 4e overall, met een meer dan fantastisch eindschot in de laatste paar honderd meter.

 

Bram Koppenaal liep nog een monsterlijke laatste ronde en kon daardoor nog als 13 overall eindigen (10e plaats op het NK). 1 plaats achter Bram finishde Niek, die een lastige wedstrijd kende. Hij had, net als Frank, last gehad van het koude water. Uiteindelijk kan en mag je niet ontevreden zijn met een 11e plaats op het NK, maar als je meer wilt en weet dat je het kan is het toch een teleurstelling.

Davy liep een hele mooie wedstrijd en eindigde als 28e en kende zo een mooi debuut op het NK OD. Frank zat daar weer 5 plaatsen achter en Stefan finishde achterin de groep, maar heeft zulk mooi en goed werk verricht, dat zijn uiteindelijke uitslag er niet eens zozeer toe doet. Chapeau voor de mannen.

 

Als team zijn we deze dag als 4e geëindigd op een haar van de 2e plaats. (als voorbeeld, als 2 atleten 1 plaats eerder waren gefinisht dan waren we al 3e geweest in de Eredivisie rangschikking). Al met al een veel beter resultaat dan Arnhem (6e plaats) en een mooi consistente optredens van alle atleten. Met deze sterke groep gaan we nog zeker prijzen pakken dit jaar, waarbij de eerste natuurlijk al binnen is met de 2e plaats van Donald op het NK!